top of page
Foto van schrijverGastouderbureau Roodkapje

Veelgestelde vragen over de coronacrisis




Enkele weken geleden werd in Nederland de eerste coronapatiënt geconstateerd. Inmiddels is het aantal besmettingen over de 1000 heen en zijn er verstrekkende maatregelen actief, zoals de sluiting van horecagelegenheden en scholen tot en met 6 april. We kunnen ons voorstellen dat ouders vragen hebben over deze situatie. Daarom hebben wij de belangrijkste vragen beantwoord en die hier op een rijtje gezet.


Is het coronavirus te bestrijden?

Het coronavirus is vooralsnog een onbekend virus. Nog niemand is dit virus eerder tegengekomen, dus niemand weet hoe ons afweersysteem hiermee moet afrekenen. Mensen zijn nog niet tegen dit virus gevaccineerd omdat er simpelweg nog geen vaccin is. Dit is wel in ontwikkeling, maar dat gaat nog enkele maanden duren.


Hoe verspreid het virus zich?

Het coronavirus verspreid zich snel en kan door aanraking en via de lucht verspreid worden. Daarom is al eerder opgeroepen tot een verhoogde mate van hygiëne: was goed je handen, probeer fysiek contact (zoals handen schudden) te vermijden, en beperk ook je sociale contacten.


Waarom zijn deze strenge maatregelen nodig?

Door gehoor te geven aan deze maatregelen kunnen we de uitbraak van het coronavirus niet zo zeer voorkomen, maar beter controleren. Wanneer het aantal besmettingen namelijk hard blijft stijgen kan straks onze gezondheidszorg deze vraag niet aan. Overlijden kan dan het gevolg zijn.


Als burger en als mens is het hierdoor belangrijk om samen op te staan tegen het coronavirus, ook al zal soms ongewenste situaties met zich meebrengen. Hopelijk begrijpt iedereen hoe belangrijk het naleven van de overheidsmaatregelen zijn.


Welke gevolgen hebben deze maatregelen voor mij?

De kinderopvang en gastouderopvang gaan dicht tot en met maandag 6 april. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe wel bij de eigen gastouder terecht. Als één ouder wel een cruciaal beroep heeft, maar de partner niet, is het de bedoeling dat het kind thuis blijft. Als dit echt niet kan, mag jouw kind wél naar de kinderopvang.


Wanneer moet mijn kind thuisblijven?

Kinderen die last hebben van milde gezondheidsklachten moeten thuisblijven. Denk hierbij aan niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten en koorts.


Wanneer moet ik als gastouder geen kinderen opvangen?

Wanneer je last hebt van bovenstaande klachten is het als gastouder momenteel niet toegestaan om kinderen op te vangen. Dit geldt ook wanneer thuiswonende kinderen deze klachten hebben die thuis zijn op het moment van opvang.


Mag een kind nog wel opgevangen worden als hij of de gastouder verkouden is?

Alleen gezonde (klachtenvrije) kinderen mogen naar de opvang. Alleen gezonde (klachtenvrije) gastouders mogen opvang verlenen.


Mag mijn kind wel opgevangen worden door de buurvrouw of opa of oma?

Als zowel kind als buurvrouw/opa/oma klachtenvrij zijn kun je in overleg een beslissing maken. Die beslissing kan een gastouderbureau noch de overheid maken.


Wat gebeurt er met mijn kinderopvangtoeslag?

Die loopt gewoon door en de gastouder wordt gewoon betaald voor de overeengekomen uren. Betaal dus gewoon de factuur zoals je gewend bent. Pas niets aan bij de Belastingdienst! Zo behoudt je je recht op kinderopvangtoeslag en wordt deze gewoon doorbetaald. Je hoeft geen wijzigingen door te geven of je kinderopvangtoeslag stop te zetten. Heb jij in verband met de schoolsluiting meer uren nodig, dan kunnen deze binnen jouw rechtsgrond aangevraagd worden.


Wanneer moet ik thuiswerken?

Als je niet tot de cruciale beroepsgroepen behoort, is het dringende advies om thuis te werken tot en met 6 april 2020. De cruciale beroepen zijn:

  • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen;

  • Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens;

  • Openbaar vervoer;

  • De voedselketen, bestaande uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst;

  • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel;

  • Vervoer van afval en vuilnis;

  • Kinderopvang;

  • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.

  • Continuïteit hulpverleningsdiensten;

  • Meldkamerprocessen;

  • Brandweerzorg, ambulancezorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing van de veiligheidsregio’s;

  • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente), bijvoorbeeld betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen en forensische klinieken.


Wanneer mag ik mijn kind naar school of de BSO brengen?

Als je werkzaam bent in een cruciale beroepsgroep is jouw kind welkom op school en op de BSO. Wij raden wel aan om eerst contact op te nemen met uw BSO.


Welke maatregelen neemt Roodkapje verder?

Alle EHBO (herhalings)lessen gaan niet door tot in ieder geval 1 mei. Alle huisbezoeken vanuit Roodkapje worden tot en met 6 april afgezegd.


Wij hopen op ieders begrip en medewerking in deze coronacrisis. Besef goed dat het gaat om ons aller gezondheid, niet alleen die van jou en je kinderen.


Heb je vragen, neem dan gerust contact op met ons. Houdt verder onze website goed in de gaten voor het laatste nieuws. Wij volgen de ontwikkelingen van het RIVM nauwgezet en zullen hier ook over blijven communiceren.


Je kunt ook terecht op www.rijksoverheid.nl en voor wat betreft de kinderopvang op www.veranderingenkinderopvang.nl.


Heel veel sterkte allemaal en een goede gezondheid gewenst!


Het team van Gastouderbureau Roodkapje

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page